Bloggportalen Statistik

tisdag 3 januari 2012

v.39 idag!

Idag går jag in i vecka 39! Exakt en vecka kvar till beräknad förlossning! Jag hoppas att bebisen vill komma ut i tid så jag slipper gå över tiden och jag vill verkligen inte bli igångsatt.. Det verkar obehagligt! Vill helst att det ska komma igång på naturlig väg! Min mage nu ser ut såhär:


Men det finns olika sätt att hjälpa igång förlossningen på naturlig väg, här är några metoder som barnmorskan rekommenderade:

Samlag: Man tror (men det finns inte klara bevis) att samlag fungerar på två sätt: Det kan stimulera frisättningen av det "värkframkallande" hormonet oxytocin, vilket kan öka frekvensen av förvärkar. Sperman innehåller också så kallade prostaglandiner. Det är ett slags hormon som kan hjälpa livmoderhalsen att mogna eller mjukna så att den lättare kan öppnas när förlossningsvärkarna börjar.
Obs! Om man tror att vattnet gått, så ska man inte ha sex p.g.a. infektionsrisken!

Stimulering av bröstvårtorna: Stimulering av bröstvårtorna frisätter hormonet oxytocin och kan hjälpa till att starta förlossningen. Sannolikheten för att det ska fungera är störst om livmodermunnen är mogen och redo att öppnas, annars verkar det bidra till att påskynda mognadsprocessen. Det finns ingen regel för hur mycket eller hur frekvent stimulering av bröstvårtorna som behövs för att stimulera värkarna.

Promenader: Förklaringen kan vara att det invändiga trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen stimulerar frisättningen av oxytocin, vilket man tror kan sätta igång förlossningen. Om barnet inte är fixerat eller ligger högt upp i bäckenet kan promenaderna också göra att barnet lägger sig i ett bättre läge, vilket ökar sannolikheten för att förlossningen ska starta av sig själv.

Idag var jag på kontroll på MVC och bebisen mådde bra! Fick även göra ett mini- ultraljud vilket var kul eftersom det ju var så längesen jag fick se honom på ultraljud! Man såg att han hade det riktigt trångt där inne i magen nu, han såg så stor ut! 
Kurvan för hans tillväxt hade stannat av sedan förra kontrollen, det kan bero på näringstillförseln så vi ska göra kontroll på tisdag igen (om inte bebisen kommit ut då redan) för att se så att han får näring ordentligt.

Det är också väldigt viktigt nu att pausa och känna efter så han rör sig i magen. När man är igång så brukar man ju inte känna av honom så mycket. Så man ska vila, ta ett mellanmål och då brukar han ju börja leva runt i magen.
Skulle man inte känna av bebisen som man brukar så ska man ringa in till förlossningen och åka in för att göra ett CTG, (ett bälte som spänns runt magen och mäter bebisens hjärtljud m.m.), så man ser att bebisen mår bra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar