Bloggportalen Statistik

fredag 6 januari 2012

Pirogbakning!

Idag har vi återigen varit i huset och kikat. Snickaren jobbade övertid idag och hade hunnit med en hel del när vi kom vid lunch! Han hade monterat garderober på övervåningen bl.a. 
Så här ser köket ut just nu i dagsljus:

Det kommer förhoppningsvis bli riktigt fint när det väl är färdigt! Vi fick nyckel till huset nu också så nu kan vi åka och kika när vi vill.
Efter hus- besöket så åkte vi till Maxi och handlade och sedan dess har vi hållit på och bakat piroger, just nu är degen i kylen. Det är smidigt att ha piroger i frysen sen när bebisen kommit och man inte orkar lägga tid på matlagning!

Hittade ett bra pirog- recept i en gammal kokbok som jag köpte på loppis i somras:

Pirogdegen, 1 sats:
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
250 g margarin
1 ägg
1/2 tsk ättiksprit
2-3 msk vatten

Blanda mjöl och salt i en bunke. smula margarinet i mjölet med fingertopparna. Vispa upp ägg, blanda det med ättika och vatten. Häll i blandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i folie och låt degen vila i kylskåp 1/2- 1 timme. Då blir den lättare att sen kavla ut!
Kavla ut degen på mjölat bakbord.
Gör runda bitar och lägg fyllning på en sidan och vik sedan ihop pirogen. Tryck ihop kanten med gaffel och pensla pirogen med ägg. Grädda i ugnen 10-15 minuter i 225 grader.

Vi har gjort 2 olika fyllningar, köttfärsfyllning och kycklingfyllning.
I köttfärsfyllningen hade vi köttfärs av bland och älg- färs, champinjoner, lök, tomatpuré, olivolja, salt, peppar.
I kycklingfyllningen hade vi kyckling, bacon, vitlök, creme fraiche, ost, ketchup, paprikapulver, salt och peppar!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar