Bloggportalen Statistik

onsdag 26 september 2012

Det här med sömn!

Sömn har ju blivit en av de saker som jag pratar mest om och går och tänker/funderar på under dagarna. "I natt kanske Nils sover hela natten?" tänker jag varje kväll! Vi har testat alla möjliga strategier för att få Nils att sova. Till sist har vi gett upp våra strategier och nu åker vi mest bara med i Nils rytmen. Men ändå så lever ju drömmen om en hel natts sömn vidare! :) 

Igår kväll låg jag och googlade lite i ämnet sömn och hittade den här artikeln som heter "The myth of the eight-hour sleep": http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16964783

För att sammanfatta artikeln så handlar den om att det inte är naturligt att sova 8 timmar per natt. Det är något som vi människor börjat med i modern tid. Förr sov vi i intervaller t.ex. två gånger fyra timmar under ett dygn. Så egentligen kanske bebisarna inte är helt ute och cyklar utan det är vi vuxna som gör helt fel och tvingar oss i tidig ålder att vänja oss vid 8 timmars sömn! Intressant tanke! Så när vi upplever det som ett problem med insomnia på natten så kanske det i själva verket är helt naturligt och vi kan istället acceptera insomnian och låta oss själva sova i två perioder per dygn istället om vi nu mår bättre av det!

Men trots denna intressanta artikel så föredrar jag nog fortfarande att sova 8 timmar framför att bli väckt varannan timme. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar